Posted by on Oct 12, 2012 in Album Classics/Vocal/World, Instrumental arranging, Studio Various Artists, Various recordings | Comments Off on Vinodol Collection – Vinodolska zbirka

Vinodolska zbirka dio je etnomuzikološkog kataloga Maratona, koji je zamišljen kao serija glazbenih izdanja s ciljem prikupljanja i promicanja hrvatske glazbene baštine, u smislu pronalaska i valorizacije autohtone glazbe raznih krajeva, u suradnji s etnomuzikolozima, prilagodbi istih današnjem modernijem glazbenom izrazu te fiksiranje (snimanje) na nosač zvuka uz službenu objavu i distribuciju, čime se glazbeni materijal čuva i približava današnjim generacijama.

Zastupljena glazba nema stilskih ograničenja te je vokalna i instrumentalna i razvrstana po izdanjima (epizode serijala) prema muzikološkim principima.
Vinodolska zbirka sadrži prikupljene pjesme i plesove s područja Vinodolske općine, preciznije Bribira i okolice. Pjesme je godinama marljivo sakupljao maestro Ivica Kaliman – poznati autor, aranžer i pedagog iz Rijeke.

Najavna pjesma s ovog izdanja, “Starinska polka”, spominje se još iz doba Frankopana. Prema Kalimanu, kao poznavaocu tradicije i običaja, obično bi jedna ženska osoba snažnijeg glasa pjevača stihove, dok bi ostali pjevači istovremeno trajnanikali.
Pjesme su pretežno ljubavne ili domoljubne tematike te bi se izvodile u različitim prilikama.
Napjeve su otpjevali polaznici škole pjevanja Studio Maraton iz Rijeke: Mateja Juršević, Anita Miočić Stošić, Martin Marić i Sandra Polić Živković. Autor “Vinodolske ružice”, slike izrađene od kovanog bakra je umjetnik Anton Hriberšek.
Sve aranžmane moderno je osmislio Olja Dešić, ujedno glazbeni producent ovog albuma.
Urednik izdanja i izvršni producent je Sandra Polić Živković.